Usein kysytään, tarvitseeko yritykseni verkkosivustoa, kun meillä on jo Facebook-sivu. Sosiaalista mediaa käytetään viihtymisen lisäksi myös tiedon hakuun ja uutisten lukemiseen, joten tämä on varmasti ihan aiheellinen kysymys.
Ketä yrityksesi haluaa puhutella? Missä kanavassa kohderyhmäsi viihtyvät?
Kummallakin kanavalla on tarkoituksensa ja kun hieman pohtii pintaa syvemmältä, huomaa kuinka erilaisia kanavia ne ovat.
Kannattaakin miettiä millaista kohderyhmää yrityksesi tavoittelee ja käyttääkö kohderyhmäsi edes Facebookia. Kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät suinkaan ole Facebookissa tai vaikka he olisivatkin, niin eivät välttämättä käytä sitä aktiivisesti. Ihmiset kuitenkin surffailevat netissä ja etsivät aktiivisesti tietoa tuotteista ja palveluista. Sosiaalinen media toimii hyvänä sisäänheittäjänä yrityksen sivuille, kun julkaisu on linkitetty sivustolle ja sisältö houkuttelee klikkaamaan.
Sisällön julkaisun helppous voi olla ansa huonoon sisältöön
Someen on helppo tehdä päivityksiä, ladata kuvia ja muokata muuttuvia tietoja, kuten aukioloaikoja. Älypuhelin kulkee aina mukana, sillä on helppo napsia kuvia ja niitä voidaan käsitellä mobiililaitteilla kuvankäsittelyyn suunnitelluilla appeilla. Onko julkaisemisen helppous johtanut huonoon sisältöön, näin ainakin voisi kuvitella, kun Facebook muutti algoritmejä.
Verkkosivuston sisältöjä ei ole yhtä helppo päivittää mobiililaiteilla ja sen vuoksi voidaan kokea hankalaksi. Kuvatkin pitää käsitellä tiettyyn kokoon kuvankäsittelyohjelmistolla, niitä kun ei voi vaan jakaa sivustolla samalla tavalla kuin sosiaalisessa mediassa ellei linkitä esimerkisi Instragram feedia sivuille.
Haluatko sinä hallita sivustoasi vai antaa vallan muille
Vertailtaessa sosiaalista mediaa ja verkkosivustoa alustoina, niin verkkosivusto on se, joka on täysin yrityksesi hallinnassa. Sivustolle ei yleensä tule yllättäen muutoksia päivitysten yhteydessä, jotka vaikuttavat heikentävästi löydettävyyteen, sivuston rakenteeseen tai toimintoihin.
Sosiaalisen median alustat ja algoritmit ovat täysin palveluntarjoajan hallinnassa. Muutoksia tapahtuu kaiken aikaa, uusia ominaisuuksia tulee käyttöön ja vanhoja poistuu. Eivätkä kaikki muutokset ole yrityksen näkyvyyden kannalta hyväksi. Facebook teki jo muutama vuosi sitten muutoksen, jolla se suitsii huonolaatuista sisältöä. Muutoksen seurauksena yritysten julkaisut eivät enää nouse virrassa yhtä helposti kuin aiemmin ja siksi onkin lähes pakko ostaa maksettua mainontaa, jos haluaa kasvattaa näkyvyyttään tai ainakin jos haluaa tavoittaa kohderyhmän mukaista yleisöä sosiaalisessa mediassa.
Verkkosivusto omalla domainilla tuo uskottavuutta
Paras vaihtoehto on molempien yhdistelmä. Huolella suunnittelut verkkosivut hyvällä sisällöllä ohjaa kävijää ostoprosessin eri vaiheissa kohti haluttua lopputulosta ja mahdollistaan yrityksesi löytymisen internetin ihmemaasta. Muista myös varata yrityksellesi oma domain, se tuo uskottavuutta ja auttaa löytymään hauissa. Kun sivusto on kunnossa, sosiaalinen media tarjoaa alustan mainontaan, ja parhaimmillaan toimii sisäänheittäjänä yrityksen sivuille.
Jos tämä herätti ajatuksia, ota yhteyttä.